15.07.2016. НА ФАКУЛТЕТУ ТЕХНИЧКИХ НАУКА ПРОМОВИСАНИ ЕЛАБОРАТИ О ЕНЕРГЕТСКОЈ ЕФИКАСНОСТИ У ЗГРАДАРСТВУ :: ГРАДСКА СТАМБЕНА АГЕНЦИЈА ЧАЧАК

На Факултету техничких наука промовисани елаборати
о енергетској ефикасности у зградарству
15. јул 2016. год.

У петак 15. јула 2016. године, у Деканату Факултета техничких наука у Чачку, представници Градске стамбене агенције и Града Чачка су на пригодној свечаности уручили елаборате о енергетској ефикасности представницима Дома здравља и Техничке школе из нашег града.

Након прошлогодишње израде студија о енергетској ефикасности за две стамбене зграде у Чачку, овога пута су професори и асистенти Факултета техничких наука израдили два елабората који се тичу јавних објеката, Дома здравља и Техничке школе. Као и у претходном случају, елаборати су потврдили да су и ове две наведене зграде у потпуности енергетски неефикасне и да се у њима крајње нерационално расипа велика енергија. Највише енергије се губи преко зидова, столарије и кровова.

Продекан за наставу на Факултету техничких наука, проф. др Милан Плазинић, истакао је да је Град Чачак, посредством Градске стамбене агенције, ангажовао Факултет на изради елабората о енергетској ефикасности за две јавне установе. На овај начин, Факултет је пружио свој пуни допринос у остваривању енергетске ефикасности јавних објеката. Оба објекта су енергетски неефикасна и налазе се у тзв. Ф категорији, односно последњој категорији, карактеристичној за најнеефикасније објекте. Огромна енергија се троши услед лоше изолованих зидова, слабе столарије, преко кровова и подова. Професор је рекао и да се у елаборатима, поред анализе постојећег стања, налазе и предлози мера, који говоре о томе шта је потребно урадити како би се енергетска ефикасност подигла за барем два нивоа.

Стручни сарадник за правне послове у Градској стамбеној агенцији, Бранкица Јелић, као илустрацију енергетске неефикасности објеката, издвојила је податак да се у њима потроши 2,6 пута више енергије, у односу на прописане стандарде и нормативе. Такође, истакла је да су потребна велика финансијска средства да би објекти постали енергетски ефикасни, а део тих средстава је могуће обезбедити преко међународних фондова, односно посредством Амбасаде Јапана у нашој земљи.

Директор Дома здравља, др Александар Пајовић, подсетио је да је зграда ове здравствене установе изграђена седамдесетих година прошлог века, а то је био период у коме се није обраћало превише пажње на енергетску ефикасност. Данас је ситуација, наравно, у потпуности другачија, јер су енергенти постали прескупи. Пајовић је истакао да ће следећи корак у редоследу потеза представљати намеру Дома здравља да обезбеди финансијска средства, како би се постојећа ситуација знатно побољшала. Студија омогућава конкурисање за неопходна средства код домаћих и међународних невладиних организација, али и код ресорних министарстава у Влади Републике Србије, као и код Града Чачка.

Пројекат израде поменутих елабората је финансирао Град Чачак, преко Градске стамбене агенције. Члан Градског већа, господин Велимир Дробњак, рекао је да ће се у наредном периоду велика пажња посветити управо енергетској ефикасности, како би се, пре свега, смањили трошкови које имају јавне установе, а новац из буџета Града усмерио на далеко потребније ствари. Дробњак је, поред тога, истакао да се, на жалост, не можемо као друштво похвалити да водимо рачуна о рационалном коришћењу ресурса. Навео је пример трошкова електричне енергије које Град плаћа за постављену јавну расвету. На територији Чачка има око 17.500 сијалица, а годишње се за те сврхе издваја око 100 милиона динара, односно око 800.000,00 еура. Циљ је да се такви трошкови у наредном периоду смање за око 30 – 40 %. Дробњак је подсетио да су својевремено у ужем центру града средствима из Еколошког фонда замењене и постављене нове ЛЕД светиљке, што се показало као сасвим оправдана инвестиција.

У наредном периоду, у фокусу сарадње између Градске стамбене агенције и Факултета техничких наука наћи ће се израда елабората о енергетској ефикасности чачанских предшколских установа.