13.07.2016. СПРОВОЂЕЊЕ ТРАЈНИХ СТАМБЕНИХ РЕШЕЊА И ПОБОЉШАЊЕ ИНФРАСТРУКТУРЕ У РОМСКИМ НАСЕЉИМА :: ГРАДСКА СТАМБЕНА АГЕНЦИЈА ЧАЧАК

Спровођење трајних стамбених решења и побољшање
инфраструктуре у ромским насељима
13. јул 2016. год.

У среду 13. јула 2016. године, представници Градске стамбене агенције Чачак су присуствовали Информативној сесији поводом позива за достављање предлога пројеката везаних за спровођење трајних стамбених решења и побољшање инфраструктуре у ромским насељима. Сесија је одржана у просторијама Медиа центра, у Београду, и том приликом је било речи о додели бесповратних финансијских средстава за унапређење услова у подстандардним ромским насељима.

Наиме, Министарство финансија – Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније, 05.јула 2016.године је објавио јавни позив за достављање пријава за доделу бесповратних финансијских средстава (грантова) из IPA фондова, у укупној вредности од 9,5 милиона еура, у циљу спровођења активности које се односе на обезбеђивање трајних стамбених решења и унапређење инфраструктуре у подстандардним ромским насељима на територијама градова и општина Републике Србије. Позив за подношење предлога пројеката биће отворен до 09.септембра 2016.године.

Корисничка институција – Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, овим пројектом жели да оствари циљ који се односи на повећање инклузије припадника ромске популације. Конкретни циљеви позива односе се на побољшање инфраструктуре у подстандардним ромским насељима, изградњу станова за социјално становање за припаднике ромске популације, реконструкцију или доградњу објеката који су у власништву физичких лица и друго.

Државни секретар у Министарству за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру – Миодраг Поледица, рекао је да ће Европска унија издвојити 9,5 милиона еура за обезбеђивање трајних стамбених решења и унапређење инфраструктуре у ромским насељима на територији Републике Србије. Он је додао да број градова и општина које желе да конкуришу није ограничен, али да нацрти пројеката морају бити предати до 09.септембра текуће године. Ово су значајна средства која треба да искористимо на најбољи могући начин и да тим људима обезбедимо боље услове за живот, додао је Поледица.

Помоћница министра финансија – Јелена Стојовић, рекла је да ће се пројекти финансирати из бесповратних средстава из IPA фондова, како би се обезбедила трајна стамбена решења и унапредила инфраструктура у ромским насељима.

Игор Јакшић, директор Републичке агенције за становање, рекао је да је пројекат осмишљен као изградња већег броја мањих објеката, чије ће финансирање бити 85 % из фонда Европске уније, док је 15 % обезбеђено из буџета Републике Србије. Према његовим речима, потребно је предати комплетне пројекте који решавају конкретне проблеме у ромским насељима, а трајање пројекта је од 12 до 20 месеци.

На конференцији за новинаре, која је уследила након сесије, речено је да ће један од услова за добијање средстава бити да насеље буде легализовано.