08.01.2016. ПРОГРАМ ОТКУПА СЕОСКИХ ПОЉОПРИВРЕДНИХ ГАЗДИНСТАВА :: ГРАДСКА СТАМБЕНА АГЕНЦИЈА ЧАЧАК

Програм откупа сеоских пољопривредних газдинстава
08. јануар 2016. год.

Градска стамбена агенција у наступајућој 2016. години има намеру да покрене пилот пројекат, који се тиче откупа сеоских пољопривредних газдинстава на територији града Чачка.

Програм би, пре свега, био намењен младим брачним паровима, који тренутно живе на градском подручју, нису запослени, имају вишечлане породичне заједнице и који су спремни да свој даљи живот вежу за неку од сеоских средина, у којој би се под повољним условима приступило откупу сеоских пољопривредних газдинстава.

Дубоког смо мишљења да би се мерама активне политике, које се тичу оваквог начина решавања даље егзистенције, наведене породице могле преселити у сеоску средину, где би се на адекватан начин решила њихова егзистенција, тако што би се бавили пољопривредном производњом, а сарадњом са другим институцијама система, цивилним сектором и домаћим и међународним невладиним организацијама, могли би под повољним условима набавити квалитетну пољопривредну механизацију, уз помоћ које би постали узорни пољопривредни произвођачи.

Наравно, оваквим породицама би се, у сарадњи са стручним службама града Чачка, омогућило коришћење сеоских пољопривредних газдинстава, без права на продају и отуђење имовине поверене им на коришћење, уз могућност откупа у каснијем периоду. Овакав вид збрињавања вишечланих породичних заједница би представљао велики искорак града Чачка у правцу трајног решења које води ка повратку младих на село и наставку пољопривредне производње, као и оживљавању појединих замрлих сеоских средина.

Пре почетка реализације оваквог пројекта, на седницама одговарајућих радних тела, биће усвојени правилници и критеријуми под којима ће сва заинтересована физичка лица моћи да конкуришу за Програм откупа сеоских пољопривредних газдинстава.