24.12.2015. САВЕТИМА СТАМБЕНИХ ЗГРАДА УРУЧЕНИ ЕЛАБОРАТИ О ЕНЕРГЕТСКОЈ ЕФИКАСНОСТИ :: ГРАДСКА СТАМБЕНА АГЕНЦИЈА ЧАЧАК

Саветима стамбених зграда уручени елаборати о енергетској ефикасности
24. децембар 2015. год.

У четвртак 24. децембра 2015. године, у просторијама Деканата Факултета техничких наука у Чачку, представници Градске стамбене агенције су уручили елаборате о енергетској ефикасности председницима Савета стамбених зграда које се налазе у улицама Кнеза Васе Поповића, односно Радише Поштића.

Елаборате су израдили професори Факултета техничких наука, а пројекат је финансирала Градска стамбена агенција, на основу Споразума о пословно – техничкој сарадњи, својевремено потписаног између ове две установе. Циљ пројекта представља подизање свести код грађана о значају енергетске ефикасности у зградарству, а све са намером уштеде и смањења трошкова грејања.

Две типске зграде које су анализирали професори и асистенти Факултета техничких наука, изграђене су у два различита временска периода, једна шездесетих, а друга осамдесетих година прошлог века. По речима декана Факултета техничких наука, проф. др Небојше Митровића, анализа је показала да се највише топлоте губи на спољним зидовима, као и вратима и прозорима. Декан каже да је Факултет са својим стручним тимом урадио елаборате за две стамбене зграде у Чачку, које сада не задовољавају стандарде енергетске ефикасности. Урађена су два елабората која ће практично послужити као темељ за развој нових елабората за остале стамбене зграде у граду. У наредној фази ће се урадити термовизијски снимак, како би се видели егзактни прорачуни колико енергије долази у зграду, колико се задржава и колики су губици енергије на прозорима и вратима. Након уручења ових елабората станарима, даће се препоруке за мере које треба предузети у циљу побољшања енергетске ефикасности зграда, уградњом изолационих материјала.

Председник Скупштине станара у улици Радише Поштића број 7, господин Зоран Новаковић, рекао је да је ово први корак у борби за смањење трошкова и губитака на топлотној енергији, али и први корак ка подизању свести станара о енергетској ефикасности. Овакав пројекат ће, иначе, бити неопходан приликом конкурисања за средства из тзв. предприступних фондова Европске уније. Новаковић је, такође, истакао да је циљ смањење рачуна за грејање и да се нада да ће станари његове зграде, у сарадњи са Факултетом, Агенцијом и градом, ући у следећу фазу, а то је покушај добијања средстава од Европске уније, како би се подигла и унапредила енергетска ефикасност. Већ је смањена количина воде која се троши, а резултати су више него добри.

Бранкица Јелић, координатор града Чачка у области енергетске ефикасности у зградарству, рекла је да ове две стамбене зграде данас не би добиле употребне дозволе, јер су енергетски неефикасне, и да је то проблем код скоро свих старих стамбених зграда. Према урађеној анализи, уколико би се примениле све препоруке за смањење губитка топлоте, смањио би се и утрошак енергије за око 60 %. Бранкица је најавила да ће се реализација пројекта наставити и у следећој години.