15.12.2015. Завршена јавна расправа о Нацрту новог Закона о становању и одржавању стамбених зграда :: ГРАДСКА СТАМБЕНА АГЕНЦИЈА ЧАЧАК

Завршена јавна расправа о Нацрту новог Закона о становању и одржавању стамбених зграда
15. децембар 2015. год.

Током децембра месеца 2015. године, приведена је крају јавна расправа везана за Нацрт новог Закона о становању и одржавању стамбених зграда, чији је аутор ресорно Министарство за грађевинарство, инфраструктуру и саобраћај, а једна од наведених јавних расправа је одржана и у нашем граду, у просторијама Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању, којом приликом су Нацрт новог Закона промовисали помоћник министра грађевинарства, инфраструктуре и саобраћаја, Јованка Атанацковић, као и шеф одсека за становање у наведеном Министарству, госпођа Светлана Ристић.

Градска стамбена агенција је још пре више од годину дана изашла пред Оснивача са предлогом да нам се повере послови и радни задаци који се тичу одржавања стамбеног фонда у граду Чачку и мишљења смо да ће предстојеће усвајање нових законских решења представљати правни и институционални оквир за реализацију оваквих намера.

Најважније поглавље у оквиру новог Закона о становању и одржавању стамбених зграда, са становишта градских, односно општинских стамбених агенција, свакако, је смештено под редним бројем 5 Нацрта Закона и односи се на програме стамбене подршке. Претходни Закон о социјалном становању је донет у Народној Скупштини Републике Србије током 2009.године, а оно што се тим Законом дефинисало као социјално становање, законодавац сада препознаје као стамбену подршку.

Новим законским решењима, предвиђено је да Народна Скупштина Републике Србије у наредном периоду утврђује Националну стамбену политику, при чему ће програме стамбене подршке усвајати надлежно Министарство, ресорно задужено за област грађевинарства. Скупштине јединица локалних самоуправа ће бити задужене за доношење стратегија и акционих планова.

Обзиром да је Нацртом новог Закона о становању и одржавању стамбених зграда предвиђено укидање Републичке агенције за становање, као кровне организације свих градских, односно општинских стамбених агенција у Републици Србији, из разлога неиспуњених очекивања, сада се уместо тога, од стране државе, предвиђа формирање тзв. Буџетског фонда, док ће се на нивоу јединица локалних самоуправа конституисати наменски финансијски и имовински фонд. Реализацију нове стамбене политике ће у наредном периоду усмеравати Стамбени савет, а на нивоу локалних самоуправа ће убудуће функционисати непрофитне стамбене организације, кроз форму општинских и градских стамбених агенција.

Уместо досадашње Асоцијације стамбених агенција Републике Србије, организације која је окупљала у свом саставу општинске и градске стамбене агенције, биће основана Комора непрофитних стамбених организација. Нове форме социјалног становања су новим законским решењима препознате као постојеће становање у закуп, становање у личној својини (некадашња непрофитна продаја) и нужни смештај (за потребе безкућника). У наредном периоду ће се, сигурно је, догодити изузетно важне и значајне статусне и промене у начину финансирања стамбених агенција.

Такође, важно је и питање финансирања зарада и трошкова пословања у будућности. До сада су стамбене агенције биле углавном индиректни буџетски корисници, па се, као значајан задатак, пред њих поставља питање: како и даље задржати такав статус ? Ваља додати и податак да, према Закону о јавној својини, Оснивач може пренети стамбеним агенцијама на коришћење одређене објекте.

Почетком децембра месеца, на Округлом столу у Панчеву, одржаном у склопу јавне расправе о Нацрту новог Закона о становању и одржавању стамбених зграда, у организацији Асоцијације стамбених агенција Републике Србије, на коме су присуствовали представници Министарства грађевинарства, саобраћаја и иннфраструктуре, Сталне конференције градова и општина и стамбених агенција градова, односно општина: Београда, Ниша, Крагујевца, Краљева, Чачка, Новог Сада, Зрењанина, Ужичке Пожеге, Старе Пазове и Панчева, као града домаћина, представљен је део Нацрта новог Закона о становању и одржавању стамбених зграда, поглавље Стамбена подршка, анализирана тренутна актуелна ситуација пословања стамбених агенција, као и правци деловања у наредном периоду.

Учесници Округлог стола износили су своје виђење нацрта и давали коментаре, који су се углавном концентрисали око основног питања будућег деловања градских и општинских стамбених агенција. Наиме, у протеклом периоду, везано за буџет локалних власти за 2015.годину, израду предлога буџета локалних власти за 2016.годину, израду предлога Програма пословања стамбених агенција за 2016.годину и пројекција за наредни период, Министарство финансија је давало мишљење јединицама локалних самоуправа на који начин треба да се одвија рад и пословање стамбених агенција у наредном периоду. Мишљење полази од тога да је суштина деловања стамбених агенција то да су формиране ради задовољавања циљева од општег интереса, а што је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и потврдило, у допису упућеном Градској стамбеној агенцији Панчево, од 20.новембра 2015.године, које је послато, такође, и Министарству финансија, поткрепљујући ову чињеницу и одговарајућом одлуком Европске комисије о државној помоћи у пружању јавних услуга, са којом се усклађује, односно хармонизује и домаће законодавство.

Полазећи од чињенице да се предложеном регулаторном реформом држава још чвршће определила да развија јавну интервенцију у становању, кроз оснивање нових фондова за стамбену подршку, како на републичком, тако и на локалном нивоу, даљи развој и снажније устројство стратешких и програмских докумената, па тако и кључних институција – локалних стамбених агенција, закључак скупа је да би било неопходно разрешити актуелну ситуацију.

У том смислу, представници стамбених агенција су сагласни по следећим закључцима:

  • Да Асоцијација стамбених агенција Републике Србије упути апел Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, да са Министарством финансија и другим релевантним министарствима у Влади Републике Србије потврди да су делатности локалних стамбених агенција од општег интереса, у складу и са Нацртом новог Закона о становању и одржавању стамбених зграда, да је њихово пословање непрофитно и да се заједнички одреди оптималан будући организациони облик, уз очување постојећег стручног потенцијала
  • Да се предложи да се постојећим Нацртом новог Закона предвиди доношење подзаконског акта, који ће прецизно и на јединствен начин дефинисати облик организовања и делатности (непрофитне и оне којима се стамбене агенције могу бавити на профитној основи, као и наменско коришћење профита), начин финансирања и начин финансијске контроле и ревизије пословања, односно услове за лиценцирање, које омогућује стамбеним агенцијама да могу приступити фонду на републичком нивоу, као и другим потенцијалним фондовима стамбене подршке. Нацрт овог подзаконског акта може бити припремљен паралелно са процесом усвајања предлога Закона
  • Да Асоцијација стамбених агенција Републике Србије, имајући у виду различита богата искуства локалних стамбених агенција у протеклих десет година, од свих агенција прикупи податке о недостацима у прописима, који су стварали препреке у несметаном обављању делатности и постизању социјалних циљева, а потом припреми предлоге допуна прописа, чиме би се усагласило деловање стамбених агенција са целокупном законском регулативом. Ови предлози биће упућени Министарству грађевинарства, инфраструктуре и саобраћаја и биће на адекватан начин понуђена подршка у процесу усаглашавања са надлежним министарствима.

Јединствени је став свих стамбених агенција, да ће без јасног дефинисања одговарајућег решења будућег статуса локалних стамбених агенција, као и опредељивања средстава за стамбену подршку у наредном периоду, на републичком и локалном нивоу, доношење новог Закона о становању и одржавању стамбених зграда остати само добра намера, али без могућности реализације. Стога, стамбене агенције сматрају да је неопходно ова витална питања разрешити још у периоду доношења и усвајања новог Закона.