13.05.2015. Представници Градске стамбене агенције учествовали у Новом Саду на Међународном енергетском форуму :: ГРАДСКА СТАМБЕНА АГЕНЦИЈА ЧАЧАК

Представници Градске стамбене агенције учествовали у Новом Саду на Међународном енергетском форуму
13. мај 2015. год.

У среду 13. маја 2015. године, представници Градске стамбене агенције су учествовали на Међународном енергетском форуму у Новом Саду, у организацији ЦЕДЕФ-а, који је одржан у Свечаној сали Скупштине Аутономне покрајине Војводине.

Обзиром да приступање Републике Србије Европској унији захтева и испуњавање услова из Поглавља 27, које се односи на одрживи развој и заштиту животне средине, наведена материја се нашла у фокусу рада енергетског форума. У том циљу, Централно – европски форум за развој, ЦЕДЕФ, интензивно наставља са својим активностима на примени програма и указивања на значајна питања и проблеме у домену управљања комуналним и индустријским отпадом и отпадним водама. Политика Европске уније у области животне средине, заснива се на начелима превентивног деловања, односно деловања пре него што штета и загађење настане, начелу ''загађивач плаћа'', у смислу да када год је могуће трошкове заштите животне средине сноси правно или физичко лице које угрожава животну средину, а не друштво у целини. Такође, заснива се на борби против нарушавања животне средине на самом извору загађења, где је једноставније и економичније уклонити последице загађења, заједничкој одговорности између Европске уније и држава чланица и укључивању заштите животне средине у друге политике Европске уније, као што су пољопривреда, транспорт и енергетика. Прописи Европске уније из области животне средине су изузетно обимни и чине приближно једну трећину укупног броја прописа Европске уније. Ови прописи покривају област заштите животне средине хоризонтално (процена утицаја на животну средину, доступност информација, учешће јавности), односно кроз секторе: квалитет ваздуха, управљање отпадом, квалитет воде, заштита природе, контрола индустријског загађења и управљање ризиком, хемикалије, климатске промене, заштита од буке и цивилна заштита.

На поменутом скупу, Градска стамбена агенција је представљала и град Чачак.