27.04.2015. Конференција за новинаре Градске стамбене агенције :: ГРАДСКА СТАМБЕНА АГЕНЦИЈА ЧАЧАК

Конференција за новинаре Градске стамбене агенције
27. април 2015. год.

У понедељак 27. априла 2015.године, у великој сали Градског већа града Чачка, одржана је конференција за новинаре у организацији Градске стамбене агенције.

Великом броју представника штампаних и електронских медија су се обратили председник Управног одбора Градске стамбене агенције – Михаило Малетковић, директор Агенције – Милан Драшкић и стручни сарадник за правне послове у Градској стамбеној агенцији – Бранкица Јелић.

Милан Драшкић је, између осталог, рекао да је Уставни суд Републике Србије 20.априла донео Закључак којим се одбацује иницијатива за покретање поступка за оцену законитости Одлуке о давању у закуп станова стечених донацијом УН ХАБИТАТ-а и Правилника о давању у закуп градских станова изграђених у оквиру СИРП програма, који је донео Управни одбор Градске стамбене агенције, на седници одржаној 16.јануара 2014.године. Директор Агенције се након тога захвалио свим цењеним закупцима у Кошутњаку који уредно и благовремено извршавају своје финансијске обавезе, а мању групу оних који то не чине позвао да без одлагања измире своје доспеле неплаћене обавезе, чиме ће се квалификовати за улазак у нови уговорни однос.

Са тим у вези, Бранкица Јелић је истакла да је Уставни суд у целости одбацио иницијативу за оцену законитости аката Градске стамбене агенције, јер је у време њиховог доношења на снази био стари Закон о избеглицама из 1992.године, а не нови из 2010.године, на који се подносиоци иницијативе позивају. Стручни сарадник за правне послове је, осим тога, рекла да је СИРП програм спроведен у неколико градова и општина у земљи, а да је изградња стамбених зграда финансирана средствима Владе Италије, те да је том приликом у нашем граду изграђено 76 стамбених јединица, за потребе избеглог и прогнаног становништва из бивших југословенских република Хрватске и Босне и Херцеговине, као и дела домицилног становништва.

Председник Управног одбора Градске стамбене агенције – Михаило Малетковић је подсетио да је највиши орган одлучивања у Агенцији заузео изузетно ригорозан став према корисницима услуга у Кошутњаку који у дужем временском периоду на груб начин занемарују своје обавезе у погледу плаћања закупа. Малетковић је рекао да ће таквим носиоцима права коришћења бити обрачуната законска затезна камата и да ће посредством извршитеља бити деложирани из стамбених јединица које су до сада користили. Такође, он је казао да је Управни одбор пред оснивача изашао са предлогом да се висина цене закупа у Кошутњаку умањи у наредном периоду за 20 %, уз задржавање додатног рабата од 5 % за благовремене уплате.

У наставку конференције, Милан Драшкић је изразио велико задовољство поводом прекјучерашње посете Потпредседника Владе Републике Србије, проф. др Зоране Михајловић, новоизграђеном стамбеном насељу на Обрежу, уз захвалност Министарству грађевинарства, инфраструктуре и саобраћаја, као и граду Чачку, на помоћи у успешној реализацији пројекта изградње 24 социјална стана на тој локацији. Директор Градске стамбене агенције је изразио очекивање да ће током маја месеца бити расписан конкурс за расподелу наведених станова.